duminică, 20 mai 2012

Care sunt diferentele dintre o chitara acustica (western) si una clasica ?

Salutare tuturor!


Sunt sigur ca fiecare om, care nu prea este familiarizat cu muzica, dar in spcial cu chitara, are foarte multe nelamuriri legate de diferentele dintre cele doua tipuri de chitara (western si clasic). Ei bine, azi am sa va vorbesc cate ceva despre aceste diferente.

Principala deosebire dintre chitarile clasice si cele acustice este faptul ca cele clasice au 2-3 corzi de plastic (in functie de setul de corzi folosit), restul fiind din matase matisata, in timp ce chitarile acustice au corzile din metal (otel).

O alta deosebire este forma. Sunt putine chitari clasice care variaza de la forma standard, in timp ce gama de forme a acusticelor este mult mai ampla... Acelasi lucru este valabil si in cazul culorii, deoarece clasicele au aproape fara exceptie culoare lemnului, insa de la o acustica te poti astepta la orice culoare.

Capul chitarii prezinta de obicei doua taieturi longitudinale la clasica, in timp ce la marea majoritate a acusticelor el este plin. Cheitele sunt dispuse diferit la cele doua tipuri de chitara.

Sistemul de prindere este si el diferit, in functie de tipul chitarei. La acustica este prevazut cu 6 sau 12 cuie care tin corzile, in timp ce la clasica, corzile se leaga direct de cordar.

O alta diferentiere ar fi faptul ca griful (gatul) chitarilor clasice este mult mai lat decat cel al acusticelor, in concordanta cu genul de muzica abordat pe fiecare dintre aceste instrumente.
Toate aceste se reflecta in rezonanta si sunetul complet diferit al celor doua tipuri de chitari, iar parerea mea este ca principala "vina" o au corzile de nylon, care produc un sunte mmult mai cald, fata de cel produs de corzile de otel.

Sper ca v-am fost de ajutor si de aceasta data!


10 comentarii:

  1. ce chitara recomanzi unui incepator si care crezi ca ar fi pretul ideal? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce vrei sa canti. Daca vrei sa canti ciupit (fingerpicking sau fingerstyle) atunci chitara clasica e cu siguranta cea mai buna.
      Daca vrei sa canti struming (zdranganit) pe acorduri, care de asemenea este usor pentru incepatori, nu te complica sa-ti cumperi o chitara clasica pentru ca sunetul corzilor de nylon in general nu e facut pentru struming, oricum nu suna cum trebuie.
      Dar strumingul inseamna plafonare.... adevaratii chitaristi canta partituri (tabulaturi) pe note, iar cine stie sa cante fingerstyle va sti cu siguranta si struming pentru ca tranzitia de la un acord la altul se face mult mai rapid si mult mai variat decat la struming... asa ca strumingul e bun pentru incepatori, iar chitara acustica e indicata in acest caz.
      Daca vrei sa inveti "cu adevarat" sa canti la chitara si sa incepi cu stilul ciupit atunci neaparat ar trebui sa incepi cu chitara clasica... E bun si pentru degete pentru ca are corzi moi si nu risti sa te accidentezi (carpal tunel) iar griful e mai lat si se pliaza mai bine pe aceasta tehnica.

      Ștergere
    2. Daca vrei sa inveti doar sa "zdrangani" la chitara, atunci nu poti afirma faptul ca stii sa canti la chitara. Ca sa inveti sa canti la chitara, trebuie rabdare si exercitiu. Din orice unghi ai privii, chitara ideala pentru un incepator este cea clasica.

      Ștergere
    3. Eu am inceput cu chitara acustica, chiar daca ma dureau degetele nu am renuntat. La chitara acustica am exersat si ciupituri, pentru ca daca poti face o ciupitura pe acustica, sigur poti face si pe clasica. Acum depinde de preferintele fiecaruia!

      Ștergere
  2. Pentru incepatori, chitara ideala este o chitara clasica. Nu exista neaparat un pret ideal. Depinde de posibilitatile fiecaruia.Insa o chitara clasica buna este cea din link-ul urmator: http://mcmusic.ro/chitare/clasice/ibanez-g100-chitara-clasica-g100-nt.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este o chitara clasica este mult mai buna pentru amatori.

    http://www.soundtrading.ro/chitare-clasice-4-4/stagg-c442-chitara-clasica-25016195--150983

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca pretul este unul mai mic, nu inseamna ca e mai buna petru amatori, dupa cum spuneam. O chitara la un pret rezonabil este buna si pentru incepatori, dar totodata te ajuta si sa perseverezi cu mai mult sport.

    RăspundețiȘtergere